Slik gjør du det

Bland sammen melk, sammalt hvet fin og grov, sammalt rug fin og grov, havregryn og havrekli til fordeigen. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast og la den stå på benken i 30 minutter.

Varm vannet til det er fingervarmt, 37 grader. Smuldre gjæren og rør den ut i vannet. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45 minutter.

Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg brødene i smurte 2-liters former. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted i 35-40 minutter.

Når brødene er ferdig hevet, pensler du dem med sammenvispet egg og snitter forsiktig et eller flere snitt med en skarp kniv. Dryss over havrekli.

Stek brødene på nederste rille ved 200 grader i 50-60 minutter. Avkjøles på rist.

Kilde: www.brodogkorn.no