Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Grove rosinboller

Du trenger

Oppskriften gir 18 boller

  • 5 dl helmelk
  • 100 gr flytende bremykt
  • 50 gr fersk gjær
  • 3 dl lettkokte havregryn
  • 2 dl fin sammalt hvete
  • 10-11 dl hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts salt
  • 250 gr rosiner
  • 1 egg til pensling

Tips! Bollene blir ekstra saftige hvis du bløtlegger rosinene før du baker. Ha da rosinene i en skål og dekk med varmt vann når du begynner å bake. Hell av vannet før du har rosinene i deigen.

Slik gjør du det

Disse bollene er kjempegode og kan fint brukes som et restitusjonsmåltid.
De er grovere enn vanlige rosinboller og metter derfor mer.

  • Varm melken til ca 30 grader (lunkent) og ha i flytende bremykt.
  • Ha havregryn, mel, sukker, kardemomme og salt i en kjøkkenmaskin og bland med en sleiv.
  • Smuldre gjæren og tilsett den lunke melkeblandingen.
  • Kjør eltekrok på lav hastighet til deigen blir godt blandet, ca. 3 minutter.
  • Øk hastigheten på eltekroken og elt deigen videre til den er glatt og har fått en fin glans, ca. 5 minutter. Deigen tas så ut og eltes litt for hånd.
  • Deigen skal være jevn og rund før den legges i en bolle til heving.
  • Hev deigen under plast på et lunt sted til dobbel størrelse, ca 45-60 minutter.
  • Ta deigen ut av bollen og kna den smidig.
  • Bland rosinene inn i deigen slik at de er jevnt fordelt.
  • Trill en lang pølse av deigen og del opp i 18 deler.
  • Trill jevne runde boller på benken og sett dem på et stekebrett kledd med bakepapir.
  • Dekk bollene med plast og etterhev dem på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
  • Sett ovnene på varmluft på 210 grader.
  • Visp et egg med gaffel og pensle bollene før de stekes.
  • Stek bollene på midterste rille til de er gyldne på oversiden og brue under, i 12-15 minutter.
  • Avkjør på rist.

 

Oppskriften er hentet fra kokeboken «Maks effekt» skrevet av Christine Helle og Trond Skogvoll.
Bildet er hentet fra www.brodogkorn.no

Chat med Sunn Idrett