Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Stort engasjement på årets Sunn Idrett fagdag

Med fokus på vekt og prestasjon.

140 trenere, ledere, helsepersonell og andre idrettsengasjerte fikk en variert dag i Sunn Idretts ånd den 25. mai. Psykiater Finn Skårderud innledet dagen med et tankevekkende foredrag, der han trakk frem med det paradoksale sitatet «Jeg vil bli meg selv ved å bli som deg», hentet fra kommentarfeltet til en av Norges største bloggere.

– Ikke skap deg, sa Finn Skårderuds far til ham da han vokste opp på Rena. – Og hvis du på død og liv må skape deg, så får du gjøre det i Oslo. Dagens unge er redde for at de ikke skal gjøre nok ut av seg, og mange blir syke av det. Samtidig er det da et paradoks at noen mener at det å finne seg selv, gjør de ved å bli mest mulig lik en annen.

Finn Skårderud har lang erfaring med å behandle spiseforstyrrede, og et av temaene han dro frem, var at spiseforstyrrelse som lidelse blir påført merkelappen «luksusproblem». «Et luksusproblem», forklarte Skårderud, «er om du skal dra til Hemsedal eller Trysil på alpinweekend». At en person eller det samfunnet man lever i, har materiell velstand, betyr ikke det samme som at den personen som får en spiseforstyrrelse har et luksusproblem.

Få gutta til å prate!

Hilde Mostue er helsesøster og er blant annet tilknyttet NTG i Bærum. Hennes viktigste budskap var at vi må få gutta til å prate. Prate om det som er kleint og flaut og lite mandig. Hun var også opptatt av at utøverne som blir skadet og blir ute av idretten lenge, er spesielt sårbare, og hun har derfor startet med skadegrupper, der utøverne møtes og har gruppesamtale. Hun utfordret særlig tilhørerne på om vi virkelig er opptatt av utøvernes helhet. Mennesket – ikke «bare» idrettsutøveren, og kom med mange eksempler på bekymringer som gutter som er i ferd med å bli unge menn har.

Vekt og prestasjon

Morten Mørland er ernæringsfysiolog og tidligere toppsyklist. Hans delvis personlige historie om det å tyne seg ned i vekt for å prestere bedre på sykkelsetet, var sterk. For ham endte det med å ha motsatt effekt. Hans testosteronnivå var på bunn, han hadde ingen energi og medisinen var hvile. Med flere kg mer på kroppen og normale testosteronnivåer noen måneder senere, opplevde han å prestere betydelig bedre. Han trakk videre frem forskning på vektreduksjon som understreker hvor problematisk det er å manipulere vekt selv om man gjør det «kontrollert» og over lang tid. Eksemplene fra «The biggest looser» der man har fulgt amerikanske superslankere i mange år etter tv-programmet de deltok i, er ikke positive. Blant annet har man slått fast at hvilemetabolismen hos noen rett og slett «skrus av», eller reduseres til et minimumsnivå. De forbrenner langt mindre per kg kroppsvekt enn det som er normalt. Kroppen «tviholder» på en måte på energien og det blir som å ha en stoffskiftesykdom. Og grunnen er sannsynligvis vektreguleringen. Unge utøvere skal IKKE manipulere vekten sin.

Artikkelen fortsetter under bildet

Skiforbundet, skiskytterforbundet og orienteringsforbundet med helseattest

Programmet fortsatte med at helseteamene fra skiforbundet og skiskytterforbundet fortalte om innføringen av helseattesten. Dette er en ordning som ligner på friidrettsforbundets helsesertifikat. Ca. 160 langrennsløpere hadde sendt inn en helseattest for årets skisesong, og uten en godkjent helseattest, ble man ikke tatt ut til å representere Norge. Skiskyting og orientering har også innført samme ordning.

Forebyggende arbeid i praksis ved WANG

Wang toppidrett har fokus på å forebygge spiseforstyrrelser og har et formelt samarbeid med Sunn Idrett. Kristian Gilbert var klar på at det samarbeidet er viktig og at dersom de kan bidra til å forebygge at EN elev får en spiseforstyrrelse, er det verdt alle ressursene.

Jonas Kinge Bergland fikk fram latteren

Den tidligere langrennsløperen og nå legen og komikeren Jonas Kinge Bergland sørget for at humøret var på topp da deltakerne gikk til lunsj. Han harselerte med juicing dietter og andre mer eller mindre kunnskapsløse vidunderoppskrifter på hvordan få kroppen til å prestere og se bra ut.

Artikkelen fortsetter under bildet

Cafédialog

Cafédialoger

Nytt av året var seansen med cafédialoger, eller diskusjonsgrupper. Etter inspirasjon fra Friidrettsforbundets kompetansehelg, var det satt opp mange ulike tema, og en vert for hver gruppe. Å kunne dele erfaringer og diskutere «case» og ulike problemstillinger, oppleves nyttig og gir en innsikt som en tar med seg videre.

Bekymringschatten

Sunn Idrett har en egen bekymringschat. Her henvender man seg særlig til den yngre målgruppen, utøverne selv. I den «andre enden» treffer de psykologen Marianne Sleire som på fagdagen gav tilhørerne innsikt i hva slags spørsmål hun får, og hvilken metode hun bruker når hun svarer. Hun opplever at ungdommene er veldig åpne, og hun kan for eksempel spørre hvordan det føltes å fortelle dette til henne. Dersom det føltes bra, så kan hun bruke det til motivere dem til å fortelle det til noen andre og kanskje også ansikt til ansikt. Chatten er åpen hver mandag mellom kl. 1930-2130 og link finnes på Sunn Idretts nettside.

Menstruasjonsforstyrrelser

Åsle-Marit Ullern er gynekolog og den som helseavdelingen ved Olympiatoppen henviser utøvere til ved behov. Hun gav tilhørerne i salen en faglig gjennomgang av hva menstruasjonsforstyrrelser er, og årsakene som er klarlagt. Bortfall av menstruasjon er ikke normalt og dersom en jente på 15 år ennå ikke har fått sin første mens (menarche), er det grunn til å henvise til gynekolog. Gjennomsnittlig menarchealder er 12,8 år nå. Menstruasjon som er borte tre måneder hos unge jenter (med etablert regelmessig menstruasjon) gir grunn til bekymring og må tas på alvor. Særlig er sammenhengen lav energitilgjengelighet, lav benmasse og menstruasjonsbortfall godt utredet. Dette er kjent som «The female athlete triade» eller «REDS» og man ser det samme hos guttene, bare at der er menstruasjonsbortfall erstattet av lave testosteronverdier som blant annet kan gi ereksjonssvikt. Man skal også huske på at menstruasjonen kan være regelmessig (10-12 sykluser per år), men at det allikevel kan være lav benmasse og lav energitilgjengelighet. Det samme gjelder gutta, alle symptomene må ikke være til stede for at det skal være grunn til bekymring.

Relasjonen Steinar Mundal og Vibekes Skofterud

Dette er treneren og utøveren som bokstavelig talt har hengt sammen i tykt og tynt og som har samarbeidet siden år 2000. «Eg var ute på ski, hadde vel ein promille på rundt to og fekk auga på Vibeke som stod og brakk seg bak eit tre», og der startet det. Steinar Mundal var skitreneren som fikk sparken i skiforbundet, brukte de neste fire årene på å nesten drikke seg i hjel, men sluttet å drikke og fikk på ny sjansen som landslagstrener for Norge. Vibeke som slet med spiseforstyrrelsen sin og sine demoner i årevis, brukte et helt år på å legge opp. Da Steinar fikk SMSen fra Vibeke, der hun etter en lang tur på rulleski satt i et busskur og skrev at «nå orker jeg ikke mer», svarte Steinar med følgende ord: «Gratulerer». Vibeke lå dessverre hjemme med feber på fagdagen og kunne ikke selv delta, men lot tilhørerne få et godt innblikk via hennes ernæringsfysiolog Heidi Holmlund, som har fulgt henne tett over lang tid. Steinar fikk spørsmål om hva som har gjort ham til en så god trener, og han la vekt på at han har vært ærlig og gitt av seg selv til utøverne. Han har fått tillit og det er viktig. Han presiserte videre hvor viktig det er å se mennesket – ikke bare utøveren. Og det er kanskje passende å slutte med et sitat fra Steinar; «Eg har hjelpt månge utøvarar å slutta med ski»…

Neste store faglige tilbud fra Sunn Idrett er trenerseminaret 19.-20. oktober, som i år legges til Stavanger. Mer informasjon om dette kommer.
[su_button url=»http://sunnidrett.wpengine.com/gode-forbilder/» style=»flat» background=»#1fbce5″ color=»#ffffff» size=»6″ wide=»yes» center=»yes» icon=»icon: arrow-right»]Bli kjent med våre ambassadører her[/su_button]

Presentasjonene fra fagdagen 2016

01 Generasjon lydig_Finn Skårderud

02 Vektoptimalisering_Morten Mørland

03 Fra ung og usikker utøver_Hilde Mostue_pdf

04 Helseattestordningen i langrenn og skiskyting 2016_pdf

Helseattest

05 Forebyggende arbeid i praksis_Kristian Gilbert

06 Menstruasjonsforstyrrelser_Åsle-Marit Ullern_pdf

07 Bekymringschat erfaringer_Marianne Sleire

08 Medaljens bakside_Steinar Mundal og Heidi H_pdf

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett