3 mål unge idrettsutøvere bør sette seg i 2019

Forfatter: Marianne Strand-Udnæseth, fagansvarlig Sunn Idrett

Kalenderen viser januar og omgivelsene utfordrer oss til å sprenge ambisjonsskalaen for nyttårsforsetter som skal settes til live. Du, som oss, vet at nyttårsforsett kan være risikable prosjekter. For å oppnå endringene vi ønsker oss, nytter det ikke med overambisiøse skippertak i starten av året. Det er kun én ting som gjelder: Gode rutiner gjennom hele året.

Det er ikke hva du gjør i uka mellom jul og nyttår som har betydning, men det du gjør de 51 andre ukene gjennom året. Sett deg små, overkommelige mål du tenker kan være positivt for deg. Her er tre konkrete forslag som gjør at du i 2019 kan få mer overskudd, treningsglede og klatre noen trinn videre i din utviklingstrapp som idrettsutøver.

1: Få nok søvn
Det gjennomsnittlige søvnbehovet for ungdommer er 8-10 timer per natt. Lag deg en plan for når du bør komme deg i seng på kvelden for å dekke ditt søvnbehov. Det kan også være lurt å legge vekk mobil, pc og nettbrett siste timen før du skal sove. Skjermlys kan gjøre deg mer våken slik at du bruker lenger tid på å sovne. Ved å gi deg selv nok søvn reduserer du risikoen for sykdom, skader, bekymring og depressive tanker. Det vil også legge til rette for bedre skoleprestasjoner og bedre resultater på idrettsbanen.

2: Lytt bedre til kroppen

Pass på at totalbelastning med skole, idrett og andre hverdagslige aktiviteter ikke blir for stor. Legg inn nok tid i ukeplanen til hvile og restitusjon slik at du klarer å hente deg inn igjen etter tøffe treningsbelastninger og krevende perioder på skolen. Kjenner du deg sliten og at kroppen hangler, kan det være lurt å legge inn en ekstra hviledag. Kroppen er ofte god til å si ifra hva den har behov for, men det krever at vi tar oss tid til å stoppe opp og lytte til det den sier – og gjøre som den befaler.

3: Sørg for full energitank før trening

Sørg for å spise nok før treningsøkter. Det høres banalt ut, men dårlig planlegging og prioritering er årsaken til at mange stiller dårlig forberedt på trening. Nedprioriterer du måltider gjennom dagen, nedprioriterer du også trening. Skal du få kvalitet på treningsarbeidet ditt, effekt av treningen og videre fremgang som idrettsutøver, må du sørge for å gi kroppen nok energi gjennom hele dagen, og ekstra viktig er måltidene før og etter trening.

Dette er eksempler på tre konkrete og enkle mål, som kan ha stor betydning for deg og din utvikling. Så hvorfor ikke starte allerede i dag? Vi heier på deg, lykke til!

PS: Ønsker du innhold som dette rett inn i innboksen? Meld deg på vårt nyhetsbrev her. Vi lover null spam!